De ce ne dor articulațiile „de la” sport?
- În cazul sportivilor de performantă, durerea sau problemele articulare, sunt rezultatele inerente ale suprasolicitării și uzurii cauzate de sportul pe care-l practică.
- În cazul oamenilor “obișnuiți”, durerile articulare sunt cauzate de execuția INCORECTĂ a exercițiilor. Fie că sunt de alergare, de pedalaj, de înot, fitness, aerobic etc.
Înainte de începerea unei activități fizice este necesară și obligatorie încălzirea temeinică a mușchilor și articulațiilor, iar apoi însușirea corectă a tehnicii de execuție a exercițiilor ce urmează a fi efectuate: tehnica de mers, de alergare, de pedalaj, înălțimea scaunului la bicicletă, tehnica de înot (nu vorbesc de performanță), învățarea corectă a diferitelor exerciții de bază, de la genuflexiune până la fandare, flotare, tracțiune, ridicare în așezat (abdominali) etc.
Un alt aspect important este ritmul de execuție. În cazul exercițiilor cu îngreuiere sau multiarticulare (genuflexiuni, flotări, tracțiuni etc.) este esențial să se lucreze lent și controlat și în ritmul respirației.
Nu în ultimul rând, echipamentul sportiv contribuie la siguranța sănătății noastre, un accesoriu foarte important fiind încălțămintea de sport corespunzătoare sportului sau exercițiilor pe care le efectuăm.